Signe og Stine - danskerne i Våg Vipers, Kristianssand

U landsholdstræner Heine Eriksen har ved flere lejligheder opfordret danske talenter til at tage et år eller to i en udenlandsk lige for dels at få spilletid, dels blive modnet som personer.

To af de spillere som har fulgt opfordringen er Signe Grummedal og Stine Nyegaard, som i denne sæson spiller i den norske Posten Liga for Katrine og Kikki Lundes gamle klub, Våg Vipers, Kristianssand.

22-årige Signe Grummedal spillede i sidste sæson i Team Tvis Holstebro, men havde det meste af sin sin ungdomskarriere i Viborg HK. Signe var med på det U landshold, som sluttede med at blive nr. 5 ved U VM i 2005, hvor hun delte pladsen som stregspiller med Liza Olsen, som jo også rykkede til udlandet i denne sæson, hvor hun skiftede fra Slagelse til Leipzig.

19-årige Stine Nyegaard var med på 88-89 landsholdet ved både Ungdoms OL 2005 (bronze), U 17 EM i Østrig (guld) og U 18 VM i Canada (guld). Stine kommer oprindeligt fra Sjælland, men spillede sine sidste ungdomsår i GOG - Stine har været med i Next Generation serien, se linket HER.

Paul F. har interviewet de to danskere i Kristianssand.

Signe Grummedal og Stine Nyegaard, foto Paul F

Dobbelt i nterview med Signe Grummedal og Stine Nyegaard, Våg Vipers

af Paul Fekjær

BLÅ BOG
Signe Grummedal
Født . 3. maj 1985
Højde : ???
Tidligere klubber : TTH,Viborg HK, Skive og HRH 74
28 U landskampe (47 mål) og 7 Y landskampe (10 mål)
gggb Stine Nyegaard
Født 24 marts 1988.
Højde : 1,75 cm.
Tidligere klubber : Quick 70 og GOG
44 Y landskampe 51 mål, EM og VM guld med Dame Y, 2005 og 2006


Spørgsmål til Signe og Stine

1. Kan du fortelle litt om deg selv og din karriere som håndboldspiller ?

Signe : Jeg er 22 år gammel, og bor sammen med Stine i en hybel ud til vandet, med skoven på den anden side af vejen - rigtig hyggeligt! Jeg begyndte at spille håndbold i HRH 74, som er i Roslev, hvor jeg kommer fra. Efter et år som 1. års junior i Skive fH, begyndte jeg i Viborg HK, hvor jeg blev rykket op på ynglinge-holdet som 2.års junior. Som 2.års senior valgte jeg at spille i Team Tvis Holstebro, og var med til at rykke op i ligaen efter det første år. Med et års ligaerfaring i TTH rejste jeg således til Kristiansand og Våg Vipers. Ellers har jeg spillet på y- og u-landsholdet (85-87) og var med til at slutte det hele af ved U-05 VM i Tjekkiet, hvor vi kom på en 5.plads.

Stine :Jeg startet på at spille håndbold da jeg var 8 år. Har spillet i Quick 70 (nu Lammefjorden HK), GOG og nu Våg Vipers. Har spillet 4 sæsoner i GOG, 1 sæson i Våg. Har spillet ca 45 y-landsholdskampe og har været med til at vinde y-em og y-vm..

-----

2. Hvordan er det å bo i Kristiansand, ikke lang vej hjem, men der er vel ikke mye tid ?

Signe:
Det er rigtig dejligt at bo i Kristiansand - Norge har en skøn natur, som ikke findes i DK, så det benytter jeg mig rigtig meget af i fritiden! Kan enormt godt lide at gå på jagt og fiske………………… : nej jeg nøjes bare med løbe- og gåture!! Der er ikke specielt langt hjem for mit vedkommende, men nej - der er ikke rigtig tid til at komme hjem! Men der er jeg så heldig at min mor er født og opvokset i en by 10 km udenfor Kristiansand, dvs. min familie og mange bekendte af mine forældre bor her i området. Så jeg hygger mig rigtig meget med familien, og spiser ofte middag hos mine forældres venner

Stine:
Det er hyggeligt at bo i Kristiansand, alle har været utrolig søde til at tage imod Signe og jeg. Desværre er der langt hjem, men der bliver da tid til at komme hjem engang imellem.

Stine Nyegaard tackler på Mia Hundvin, foto Paul F.


3. Hva synes du er de største forskjellene fra dansk håndbold ?

Signe:
Der er flere forskelle på dansk og norsk håndbold - et er, at norsk håndbold er mere fysisk end dansk, som er mere teknisk præget. Dvs. at på træningerne heroppe, bliver der gået til vaflerne - de andre deler en del tæsk ud, men accepterer heldigvis også at få lidt igen… Selve den fysiske træning bliver der også lagt stor vægt på heroppe, løb og intervaller foregår ikke på flade strækninger, som jeg er vant til fra DK, men helst med nogle lidt voldsomme stigninger (hvert fald for en dansk sværvægter i løb hehe) Udtalte engang til avisen heroppe, at jeg vist havde overskredet min kvote af løb op ad bakke for denne sæson - den kommentar blev fejret med intens stigningsintervaller for hele holdet om eftermiddagen haha! Ellers er modstanden en forskel, i DK er det ofte udenlandske spillere og stjerner man står overfor, heroppe kan man risikere at stå overfor en bagkæde bestående af årgang 85-89'ere. Jeg er overrasket over, hvor mange helt unge spillere som faktisk får chancen og griber den - hvilket resulterer i masser af spilletid for deres hold

Stine:
Tror det er meget forskelligt fra klub til klub, men træningsmentaliteten i Våg er anderledes end jeg har været vant til i Danmark. Der bliver gået lidt mere til den til træning, det gælder om at vinde også selvom man så må gå lidt hårdt til veninderne. Ellers er træningerne lidt anderledes, men sådan er det jo hver gang man får ny træner.

-
Signe Grummedal og Randi Gustad, foto Paul F

4. Har du noen mål for håndboldkarrieren ?

Signe: Da min årgang spillede på y- og ulandsholdet, var mit mål at være en del af truppen, det gav mig hele tiden en gulerod at løbe efter. Nu, hvor jeg ikke har chancerne for at spille mig på landsholdet længere, har jeg egentlig ikke nogle klare mål for hvad jeg vil med håndbolden, udover at have det sjovt og vinde flest mulige kampe med holdet (et mål skulle da lige være at få vaskebræt af alt det løb op og ned…)

Stine:
Mine mål lige nu er nogle mål i forhold til den igangværende sæson og mit eget spil. Mål videre frem ser jeg på til sommerferien og næste sæson.

-----

5. Synes du det blir mye reising til seriekampene, det er vel litt større avstand til klubbene her i Norge ?

Signe:
Det bliver meget rejsen i forbindelse med turneringskampe, oftest tager vi fly når vi skal længere væk end 5 timers kørsel. 3-4 timer i bus heroppe er tæt på : Men så er det heldigvis tilladt at se film i bussen, det benytter vi os meget af!

Stine:
Det tager selvfølgelig længere tid og vi må nogle gange flyve, hvilket ikke var nødvendigt i Danmark. Men ellers kommer man hurtigt ind i rutinerne omkring kampe på udebane osv..
-

Stine Nygaard, højre back med pæn succes i Våg Vipers, foto Paul F.


6. Hva laver du i fritiden ? Du er vel blitt god på ski ?

Signe: Jeg møder på arbejde hver dag 10.30 og arbejder 5 timer - inden det, plejer jeg tage en træning i motionscenteret heroppe. Ellers er holdet meget socialt anlagt, hver weekend spiser vi taco, det er næsten en vane/tradition at fredag efter træning betyder taco-aften hos mig og Stine, hvilket er rigtig hyggeligt! Jeg kører også ofte ud til min familie og hygger! Der faldt en masse sne denne weekend, men det blev ikke til en tur på ski - de andre fra holdet planlægger heldigvis at vi tager op i en hytte en weekend snart og udnytter sneen lidt

Stine: Fritiden bruger jeg på at slappe af og være sammen med pigerne fra holdet.

BONUSINFO

Til allersidst beder Signe om ordet for en ekstra kommentar:

Signe: Ellers vil jeg gerne tilføje et eller andet sted, at overvejer man at rejse udenlandsk for at spille håndbold - kan jeg kun anbefale dette!! Man kan få en masse spilletid, og samtidig få kvalificeret modstand! Man lærer en anden håndboldkultur at kende og får masser af erfaring og rutine med sig hjem igen!


- interviewet er slut, mange tak til Signe og Stine for at svare på spørgsmålene og mange tak til Paul F. for det gode initiativ

"Gusen og Grumme" aka Randi Gustad og Signe Grummedal,
som er de to stregspilleres rigtige navne, foto Paul Fekjær.

 


Stine Nyegaard - fremragende håndboldfoto af Paul F.