TALENTERNE - The Next Generation
- serie på 'www.europamester.dk om morgendagens stjerner i dansk håndbold

Sofie Bæk Andersen - det sønderjyske naturtalent

Med præsentationen af Sofie Bæk tager vi hul på årgang 94 i serien om morgendagens stjerner i dansk håndbold.

Ind i mellem dukker der spillere op, som så tidligt gør så stor en forskel, at det ikke er et spørgsmål om de skal være med i Next Generation. men hvornår de er gamle nok til at vi synes vi kan være bekendt at interviewe dem, AS (årgang 90) og Lotte Grigel (årgang 91) er to eksempler på sådanne spillere, Sofie Bæk er et tredje eksempel.

Sofie var med da Rødekro med Stefann Knutzen,vandt DM for puslinge i 2006. Rødekro holdet udviklede sig til at blive suverænt det mest vindende danske ungdomshold i årgangen, sidste år skrev jeg et par mails med en af pigerne, som fortalte at hun aldrig havde tabt en håndboldkamp !!!

Sofie (til venstre) vandt i 2007 indenfor en uge hele to DM titler - først i U12 (puslinge( og weekenden efter i U14 (pige) - læs mere HER

Efter to DM titler som puslinge rykkede Sofie op som U14 pige, hvor hun allerede som førsteårs pige debuterede på Sønderjyske Ungdoms bedste juniorhold sidste år var hun så som 2. års pige en af nøglespillerne, da SU vandt sølv ved Junior DM.

Sofie er lidt samme type som man kunne forestille sig Anja Andersen har været, da hun var i samme alder. Hun er ikke bange for at lukke munden op - nu er hun skudt godt i vejret de sidste par år, men allerede da hun ikke var større end "tobak for en skilling", var hun ikke bange for at fortælle langt ældre og langt større piger, hvordan de skulle gøre.

Man kunne godt forestille sig, at det ikke altid er lige populært, men det er mit indtryk at det er Sofies natur at lukke munden op og sige sin mening - vi kommer ind på det i interviewet, men kort fortalt er Sofie nok typen, som ikke er bange for at tage et ansvar og det er altså den slags spillere, der ofte vinder kampe.

Sofie er født med et stort talent for boldspil, ved siden af håndbolden har hun spillet fodbold på for sin alder højt niveau, men da der skulle vælges, blev det altså håndbold, hvor hun formentlig kan spille alle pladser, men har det bedst i bagkæden og allerbedst på venstre back.

Sofie som hun ser ud i dag (2010) - foto Anton Nordestgaard

Sofie Bæk - præsentation

I dette afsnit får vi en kort præsentation af Sofie, hvor gammel hun er, hvor længe hun har gået til håndbold, hvordan det hele startede, om hun har nogle søskende osv

Hvad er dit fulde navn
- Sofie Bæk Andersen

Har du et kæle- / kaldenavn?
- Bæk

hvornår har du fødselsdag
- 15. Januar 1994

højde + evt vægt
- 176 cm og 61 kg.

hvilken plads spiller du
- Mest venstre back men også playmaker

tidligere klubber ?

- AUF (Agerskov Ungdoms Forening)
- Rødekro IF
- Sønderjyske Ungdom

På podiet ved Partille Cup

meritter ?
2005/2006: (Rødekro) Vinder af: Aabybro påskestævne, DM i Hvidovre og Nr. 2. Ved nordisk mesterskab (modtager pris som "Most valuable player in the finals")

2006/2007: (Rødekro) Vinder af: Ribe elitestævne, Kredsmesterskab, landsmesterskab, Pokalturneringen, Partille cup (Verdens største håndboldstævne), Holstebro påskestævne, Nordisk mesterskab (modtager pris som "most valuable player in the finals), Jysk mesterskab, DM i rødekro (årg 94+95), DM i GOG (årg 93+92) -> (Vi gik igennem den sæson som ubesejrede)

2007/2008: (Rødekro) Vinder af: Elitecuppen i Hammerum, DM i Roskilde , Partille cup

2008/2009: (S.U) Vinder af: (Hancock cup), Ribe elitestævne og Nr. 2 ved nordisk mesterskab (kommer på turneringens allstar team med årg. 93+92), Nr. 2 ved U 16 DM i Aabenraa

2009/2010: (FCM) Nr. 2 ved HEI cup….. (Er nu i ligaen, hvor vi forhåbentlig kan nappe en billet til DM, og er i semifinalen i Elitecuppen)*

(*siden vi lavede interviewet har Sofie desværre fået konstateret kyssesyge/mononukleose og hun er derfor med stor sandsynlighed ude for resten af sæsonen. Sofies store mål og ønske er nu at blive klar til sommerlejren, da det er her den trup som skal med på det første 94-95 landshold udtages, red.)

har du gået til andet sport end håndbold - og hvis du har hvad og hvornår
- Fodbold (fra 4-11 år), gymnastik (ca. 4 år), spring (2 år), badminton (1 år).

Sofie spillede fodbold på drengeholdet

Hvorfor blev det lige håndbold - jeg ved du var en god fodboldspiller ?
- Jeg havde en rigtig svær beslutning da jeg flyttede til Rødekro som 11-årig, hvor de trænede 3 gange om ugen, hvilket gjorde jeg ikke kunne spille fodbold. Mine forældre påstår stadig at jeg havde nået længere med fodbold :D… Meeeen jeg er nu glad for at jeg valgte håndbolden, jeg ved ikke hvorfor netop den sport siger mig så meget.

hvor gammel var du da du startede på håndbold
- Jeg startede som 5-årig.

hvordan gik det til du begyndte på håndbold ?
- Inspiration fra min familie, som alle var i hallen om søndagen og spille kamp.

da du var barn, hvem var dit første håndboldidol/-forbillede

- Rikke Hørlykke var mit helt store idol som lille

har du nogen søskende og om de dyrker sport

- Jeg har en storesøster, som altid har været lige så interesseret for sport som jeg. Både med håndbold og fodbold.'

(*Sofies storesøster har faktisk også flere gange været omtalt på europamester.dk, hun hedder Trine og hun og Karen Steensen stod på mål på holdet, som med kasper Poulsen som træner vandt JM i U16 divisionen i 2008)

håndbold er ofte en familiesport - kan man betegne din familie som en håndboldfamilie (altså om dine forældre eller andre familiemedlemmer har gået til håndbold) ?

- Det kan man helt klart. Alle i min familie har spillet håndbold.

Juleaften 2009 i familien Bæk - fra venstre Sofie med far Stig, storesøster Trine og mor Lone -


Sofie og klubhåndbolden

Første gang vi for alvor hører om Sofie på europamester er i forbindelse med artiklen HER hvor hun som puslingespiller er med i pigerækken ved Nordisk Mesterskab og bliver endda Finalens Spiller - i 2007 var med til at vinde både puslinge DM og pige DM og sidste år spillede du fast på SUs juniorhold, året efter 2008 var Sofie med til at vinde DM i U14 samtidig med at hun som 1. års pige debuterede på SU's juniorhod. I sæsonen 2008-09 spillede Sofie fast med på SUs juniorhold, hun kom på junior All Star ved Nordisk Mesterskab og ved DM slutspillet blev det til DM Sølv med SU.

I denne sæson er Sofie skiftet til Ikast/FCM, vi hører i dette afsnit om tiden i de to klubber


Første gang Rødekro vandt DM for Puslinge var så vidt jeg har kunnet finde ud af med i 2006 - var du med dengang ?
- Ja det var jeg. Det var den første sæson jeg spillede i Rødekro og vi var slet ikke seedet til at vinde DM overhovedet, så det var en kæmpe oplevelse for os alle.

En træner der går igen i alle dine år i Rødekro er Stefann Knutzen - hvornår fik du første gang Stefann som træner og hvad har han betydet for dig ?
- Jeg har som du siger, altid haft Stefann som træner i Rødekro, så dvs. siden 2005. Ingen tvivl om at Stefann har en rigtig stor ære af, at jeg er kommet så langt. Han så heldigvis noget potentiale i mig da jeg kom til Rødekro, og udviklede derfra på mig, så jeg i dag er den spiller jeg er. Så hvad han har betydet for mig både håndboldmæssigt men også personligt, er helt vildt.

Selvom du er første års U16 spillede du allerede sidste år fast med på SUs juniorhold, som vandt DM sølv, hvordan kan det være du blev rykket op et år før tiden ?
- Det var ca. 1 måned inden den nye sæson. Der var nogle årg. 92 der skulle rykkes op som ynglinge (Nanna Larsen, Sarah Nymann - som senere valgte U16 alligevel), og de manglede derfor bagspillere, og Stefann tog fat i mig. Da beslutningen skulle tages, var jeg meget i tvivl om hvad jeg skulle vælge. Faktisk ville jeg egentlig ikke rykke op, men mine forældre og Stefann blev enige om at det var værd at give en chance, så det gjorde vi.

Hvad tror du har været grunden til at Rødekro har haft så stærke årgange ?
Jeg har snakket med Stefann om det mange gange, og han har fortalt at det startede med at han jo er træner på Anja Andersens håndboldskole i Aabenraa. Der ser han at en del spillere har potentiale, og så valgte han at blive træner i Rødekro. Hurtigt skabte han et ganske godt hold, og pludselig rygtes det rundt i hele Sønderjylland, og på den måde tiltrak de mange spillere (det var også den måde, jeg kom til klubben)
.

Du har mildt sagt vundet meget med Rødekro, hvad synes du har været din fedeste oplevelse i Rødekro / Sønderjyske tiden ?
At vinde DM på hjemmebane i 2006/2007 - 1. Gang vi vandt Partille cup i 2006. Og selvom vi blev nr. 2 ved DM i Aabenraa, har det også været en af de aller største oplevelser. Jeg har aldrig været til et DM, hvor der var gjort så meget ud af tingene.

Sofie ved sidste års DM slutspil i U16 - se mere om stævnet på linket HER - foto Kaj Verner Sørensen


Flere af dine holdkammerater fra sidste år er flyttet til Sines, hvad fik dig til at vælge Ikast?
- Der var mange faktorer der gjorde at jeg ikke ville på SINE, og så synes jeg ikke der var så mange andre muligheder, da jeg havde afskrevet både Oure og VHC. Men der havde jeg ikke undersøgt Ikast endnu, og da jeg gjorde, følte jeg bare at Sportsstar College's koncept passede godt til mig.

Jeg har hørt du først valgte FCM til allersidst - var der andre klubber inde over ?
- Jeg havde tidligere snakket med en træner i Aalborg, men de nedlagde jo Aalborg DHU 16, så det ville jeg ikke. Så var jeg skrevet op på SINE og OURE også.

Hvordan gik det med at falde til ?
- Det gik rigtig godt synes jeg. Jeg kendte de fleste af spillerne en lille smule, og så er jeg jo ikke ligefrem den generte pige

Kan du prøve at sige nogle gode ting ved at spille i FCM ?
- Jeg føler jeg udvikler mig på rigtig mange punkter både i det spillemæssige, men også med min selvdisciplin mht. løb og styrketræning, som jeg må erkende ikke var i orden da jeg ankom til FCM.

Du var skadet i lang tid i efteråret, hvad var der galt ?
- Det er en Golf-albue, som jeg har bøvlet med lige siden julen 2008 dvs. over et år nu. Dog kunne jeg sagtens spille sæsonen i 2009, hvor den var tapet op, og har også kunnet spille i perioder efter jul. Det er lidt svært at forudse hvordan min arm har det.

Sofie i U14 Elite Cup finalen mod Ikast i 2008

Er det den værste skade du har haft ?
- Klart den værste. Jeg har kun prøvet standard skaderne som forstuvet ankel, finger osv. og så lidt med min lyske.

Er du så ovre det med albuen nu ?

- Nej det er jeg desværre ikke. Har fået et lille tilbagefald i den igen, så jeg var til behandling d. 18. Feb. Hvor jeg fik en sprøjte med hormoner, som skulle tage væsken omkring min knogle og sener.

(og så er der jo altså her omkring 1.3. kommet det her med kyssesygen ind)

Hvor gammel var du da du startede med styrke ?
- Da jeg rykkede op som U16 spiller gjorde vi det 1 gang om ugen. Det er ellers først nu i FCM at jeg gør det 2-3 gange om ugen.

I har fået flere nye spillere, kan vi få dig til at skrive jeres hold, plads for plads, hvis du ved fødselsårstal må du godt skrive det bagefter ?
- Målmand: Elizabeth 94 Marie 93 Simone (Fjord) 93
- Streg: Julie G. 94 Louise K. 93
- H. Fløj Kristina (Sommer) 94 Masja P. 93
- H. Back Pernille (Laur) 93 Johanne M. 93
- Playmaker Amalie R. 94 Sofie S. 93
- V. Back Mig 94 Sofie (Lade) 93
- V. Fløj Julie (Kicker) 94 Simone R. 93

Sofie du er såvidt jeg ved elev på ISI, kan du ikke forklare hvad det går ud på - altså hvornår du spiller "skolehåndbold" og hvornår du spiller "klub"
- Det er ikke helt rigtigt. Jeg går på Ikast/Brande Sportsstar College. Men der træner vi mandag, tirsdag og torsdag fra 7.45-9.15 og i klubben om aftenen samme dage.

her er Sofie (helt til højre) med klassen på Sportsstar College - - den opmærksomme håndboldfan kan nok i al fald genkende Ernstrøm, Fie Woller og Cecilie Woller

og hvem har du så som træner rundt omkring ?
- Mine klubtrænere er Martin "Mester" Mikkelsen og Kristoffer Froestad, og Collegetræner er Ole Jensen.

I fik en meget flot start på ligaen, men har så tabt et par kampe, tror du i stadig kan komme i ligaen ?
- Ja, nu vandt SINE jo over Horsens, så nu er det helt åbent igen. Alt kan lade sig gøre i den liga, så vi vil selvfølgelig tro på det, indtil det er umuligt.

Hvad med næste sæson, bliver du i FCM
?
- Jeg ved ikke helt hvad der skal ske næste sæson. Det står stadig åbent. Jeg er rigtig glad for at være i FCM, men jeg skal ikke udelukke at det kan blive en anden klub jeg spiller i.

Er der noget samarbejde mellem junior og ynglinge - tænker på om i nogen gange træner sammen eller måske endda spiller med nogen af de samme systemer ?
- Vi har samme træningstid om mandagen, og spiller altid mod hinanden til sidst i træningen. Samtidig roterer vores målmænd, så der altid er en af vores 3 med ynglinge. Så har Simone i hvert fald spillet med en gang. Jeg skulle selv have været med mod Ålborg d. 12. Feb. Men blev desværre syg. Så generelt vil jeg sige der er et godt samarbejde.

Hvis det står til dig selv, vil du så spille junior eller ynglinge i næste sæson?

- Jeg synes det er svært at sige. Hvis det var nu, er jeg bange for at min arm måske ikke kunne holde til ynglinge. Men der kan nå at ske rigtig meget i denne sæson, og det kunne da helt sikkert være spændende at rykke op som ynglinge i næste sæson.

Billedet er efter at Rødekro havde vundet finalen i Elite Cup i 2008 - fra venstre Jane Skovby (spiller i dag i Sønderjyske), Sara Hamann (SINE),Sofie og Sarah Christiansen (dengang stregspiller, er i dag stoppet med håndbold) - foto Klaus Thøstesen

Sofie som håndboldspiller

Vi spørger i dette kapitel Sofie om nogle mere generelle håndboldspørgsmål. Både omkring hendes egen karriere, hvad er hendes stærke og svage sider, har hun nogensinde været ved at stoppe med håndbold, hendes bedste håndboldoplevelse, hvem har været den bedste med- og modspiller etc. Derudover kommer vi lidt ind på mere generelle ting, hvem synes Sofie er Verdens bedste - hvad er forskellen på herre- og damehåndbold osv osv

Har du altid været bagspiller ?
- Nej, startede ude på venstre fløj på grund af min hurtighed. Det var også en overvejelse Stefann havde da jeg kom til RIF, har han senere fortalt mig.

Du spiller vist mest back, men du kan også spille på midten, hvad kan du bedst lide ?

- Venstre back, jeg vil hellere skyde end at sætte en kombination op ;-) Hehe

Du er meget synlig på banen, er det naturligt for dig at påtage dig et ansvar eller er det noget du snakker med træneren om ?

- Det er helt naturligt, og jeg kan rigtig godt lide det, så det har aldrig været et problem synes jeg.

Det varer stadigvæk et stykke tid inden der bliver udtaget et 94-95 landshold, men er der ikke noget med at du har været til talenttræning ?
- Jo, jeg har været med til et par talenttræninger.

Har det så kun været for årgang 94 eller hvordan ?
- Nej, sammen med årg. 93 og 92.

Ved du om det er Heine Eriksen der skal være træner for 94-95 landshold ?
- Ja det skal han.

Sofie hvis nu man spurgte en træner hvad der er Bæks stærke sider som håndboldspiller, hvad tror du så svaret ville blive ?
- Underligt nok, så ved jeg det faktisk ikke. Jeg synes ikke der er én ting jeg er vanvittig god til, men mange ting jeg kan. Men i år i FCM må det være mit skud ude bagfra pga. min hurtige afvikling af skuddet, og ellers min hurtighed op af banen.

og hvilke ting skal Sofie arbejde videre med
- Sit forsvarsspil og afsæt/svæv

Hvad synes du selv er det fedeste ved at spille håndbold ?
- At der skal så lidt til at det kan gå både godt men også galt, og så at det går så hurtigt.

Har du nogle ritualer, fx. du skal binde den venstre sko først, eller du skal lige tjekke mascaraen inden du går på banen, eller du skal høre en bestemt melodi eller hvad ved jer ?
- Nej jeg har ingen ritualer.

Hvem er den/de bedste medspiller du nogensinde har haft

- Sara Hamann og Aaskov-tvillingerne må det være.

og hvem har været den dygtigste modstander du har spillet mod ?

- Mathilde Neesgaard - både fra Ikast og Tarm tiden.

Billedet af All Star holdet fra sidste års Nordiske Mesterskaber, hvor 5 danskere kom på All Star Team. Billedet kommer egentlig fra Mathilde Neesgaards interview og det som er det sjove er at Sofie står mellem Sara Hamann (bedste medspiller ) og Neesgaard (bedste modspiller)


Kan du bedst lide at spille forsvar eller angreb ?

- Angreb

Du er virkelig dygtig af din alder, der er ingen tvivl om at du er født med et stort talent, men har du også trænet meget ?
- Jeg har trænet rigtig meget. Da jeg var lille var jeg ofte i hallen med nogle venner efter skole for at spille, + alle weekenderne og så trænede vi som sagt 3 gange i ugen som puslinge i Rødekro.

Har du gået til andet boldsport, fodbold fx ?

- Fodbold, ja.

Har du nogensinde selvtrænet alene eller måske sammen med en veninde ?
- Ja, som jeg nævnte under meget træning, er det meste af det selvtræning.

Har du egentlig nogensinde været stoppet og hvis du har hvor lang tid ?

- Der var 1 gang i Rødekro hvor jeg holdt pause i ca 1 måned.

Hvad var grunden ?

- Det var mæthed. Jeg mener det var omkring den sæson hvor vi vandt alle titler, og pludselig var det ikke sjovt. Det kan lyde overlegent, men det var mæthed af at vinde alt.

Hvad drømmer du om at nå som håndboldspiller ?

- Jeg har ikke nogen konkret drøm. Jeg tager det så langt jeg kan. Det skal ikke forstås som om, at jeg stopper pga. den mindste modgang. Jeg vil selvfølgelig ligge alle kræfter i at nå det højeste niveau, og gå 120% efter det.

Hvilket hold hepper du på i Guldbager Ligaen ?

- Jeg følger ikke rigtigt med i ligaen. Altså jeg synes det er spædende om SønderjyskE kan forblive i ligaen, og hvordan det går FCM, men jeg har ikke rigtig et favorithold.

Hvis du var med i en komite, der skulle kåre Verdens bedste herre- og Verdens bedste damespiller, hvem ville du så pege på ?
- Nikola Karabatic, Linn Kristin Riegelhuth

Sofie og hendes bedste veninde Sara Hamann

Sofie udenfor banen

Som sædvanlig slutter Next Generation portrættet med en slags venindebogsspørgsmål. Det har ikke så meget med håndbold at gøre, men er med for at give et indtryk af personen bag håndboldspilleren. Som altid spørger vi ind til uddannelsesplaner, livretter , interesser og så slutter vi af med "enten-eller" og "yndlings"

Du går så på Ikast Brande Sportstar College - men hvad klasse ?
- 1.b sportsklasse på hhx

bor du så på skolen (det har du vist svaret på en gang)

- College ligger lige ved siden af ISI, men der skal cykles 15 min. Til skole.

Hvad med næste år med hensyn til skole, hvad skal du der ?

- Jeg fortsætter min hhx, hvad end det bliver i Ikast eller hvor det bliver.

Har du en drømme-uddannelse du gerne vil have
Har altid gerne villet være designer.

hvad tror du at du laver om 10 år
- Spiller forhåbentlig stadig håndbold på fuldtid.

og om 20 år (det er godt nok lang tid til) ?
- Spiller måske håndbold på lavt niveau, har fået dannet mig en familie og har et godt arbejde.

Har du haft nogle fritidsinteresser ud over håndbolden

- Udover de sportsgrene jeg har nævnt tidligere, så nej.

hvordan med shopping - det kan jo næsten være en hobby for jer tøser ??
Ja, det er nok også en svag side Sofie skal arbejde med : Hehe

kan du karakterisere dig selv med nogle få nøgleord
- Smilede, ligetil, altid på farten, MEGET snaksaglig!

Hvad kan gøre dig glad
Shopping eller en hyggelig aften med enten familien eller de gamle veninder fra Sønderjyske.

Og hvad kan gøre dig gal ?
- Når nogen prøver at kloge sig på områder der vedrører mig, hvor jeg selv føler jeg skal styre det.

Sofie til Hancock Cup foråret 2009 - foto Klaus Thøstesen

hvis du var et dyr, hvilket ville du så være
- Klart en abe.

hvad er det første du gør om morgenen ?
- Trykker udsæt på vækkeuret mellem 1 og 3 gange.

hvad er din livret ?

- Risengrød

den bedste bog du har læst ?
- Stig Tøftings "no regrets" - og er nu i gang med "Opdragelse af en vinder" af Rasmus Ankersen som også er rigtig god.

hvilken person (død eller levende ) ville du gerne møde
min farfar som døde da min far var 6 år.

Du vinder ti millioner i lotto, hvad skal pengene bruges til

Først skal der shoppes igennem, så skal jeg til Manhatten i et par uger, til Thailand og Australien, og så et fedt hus.

Og hvis du skulle bruge pengene til velgørenhed ?
Kræftens bekæmpelse. Alt for mange omkring mig er blevet ramt er kræft.

kan du sige 3 af dine favorit hjemmesider?
www.Facebook.dk
www.Asos.com
www.Europamester.dk

hvor lang tid bruger du på nettet om dagen (cirka)

udover skolen ca. 1 time. Det er svært at få tid til det.

Sofie med et par af de gamle veninder fra Sønderjyske Ungdom, til venstre Sara Hamann, som nu er i SINES og til højre Camilla Nielsen, der stadig spiller i Sønderjyske

enten eller

bøger eller tegneserier
bøger

Harry Potter eller Anders And

Harry Potter

mac eller pc
Mac

nintendo wii eller playstation
Nintendo wii

kaffe eller the
The

coca cola eller pepsi
Coca Cola

slik eller frugt
slik

dvd eller biografen
biografen

cd eller mp 3
cd

aktiv ferie eller daseferie

daseferie

zulu eller charlie
zulu

Viborg eller FCK
FCK

x factor eller den nøgne sandhed (det med cecilie frøkær)
x-factor ?

Her i U16 ligakampen mod SINES, hvor Sofie blev topscorer med 9 mål for FCM - foto Anton Nordestgaard

yndlings

Yndlingskunstner indenfor musik
Chris Brown og Celine Dion

yndlings tv proram/serie
One Three Hill

yndlingsslik
chokolade og laserstråler

Yndlingsskuespiller
Chad michael murray

Yndlingskomiker
Anden eller Øgendahl

Yndlingscitat / talemåde (hvis du kan komme på et)

Håndbold: "Skulle jeg møde mig selv, ville jeg skide i bukserne"

(den var ellers god, red)

Yndlingsfarve
Hvid

yndlingstandpasta ?
Colgate crystal white

yndlings tøjmærke

MbyM

yndlingsmærke i parfume og deo og den slags

Lacoste, touch of pink

Yndlingsmobilmærke
Sony ericsson


- interviewet med Sofie Bæk er slut - det har været en fornøjelse at høre om et stort talents håndboldlliv og vi ser frem til at følge Sofies håndboldkarriere i årene fremover.

Per Hviid den 3. marts 2010