Jesper Harborg

Tyrkiet nedlagt i dansk magtdemonstration

FRIENDLY whcVardar-Denmark-1051

(europamester.dk i Ceres Arena) Det danske damelandshold tog torsdag aften et skridt mod EM-slutrunden med en sejr på 28-19 over Tyrkiet i en af Danmarks smukkest beliggende arenaer midt i Marselisborgskoven, hvor der var pænt besat på lægterne – om end ikke fuldt besat, selv om der efter sigende skulle være udsolgt. Måske et antal aarhusianere ikke havde bemærket sammenfaldet med fodboldlandsholdets kamp i Portugal og foretrak en aften foran fladskærmen. I så fald snød de sig selvfor en festlig oplevelse – og altså en dansk storsejr i landstrænerdebuten for Klavs Bruun Jørgensen og assistent Søren Herskind. En fan-familie blev ekstra forkælet i en seng bag det ene mål, en præmie i en pausekonkurrence. De overværede hele kampen fra dynerne – uden at det skal tages som symbol på, at danskerne kom sovende til sejren...

Målscoringen blev åbnet af Stine Bodholt efter halvandet minut, og på Tyrkiets efterfølgende angreb parerede keeper Sandra Toft bolden på overliggeren på et langskud af tyrkernes ganske vævre playmaker Perihan Topaloglu. Det skulle vise sig at være gæsternes bedste forsøg indtil deres første mål, som faldt efter seks minutter og var en reducering til 1-2 på straffekast ved Yasemin Sahin. Mens tyrkerne ofte klumpede spillet sammen og dermed ikke ligefrem gjorde det svært for det danske forsvar, var danskerne gode til at holde bredde og tempo i boldomgangen og variere mellem indspil til stregen, fløjafslutninger, gennembrud og langskud. Det gjorde de danske angreb svære at læse for tyrkerne, der dog ikke lod sig køre over. Ikke mindst takket være en stribe redninger af målvogter Sara Kececi var gæsterne stadig målmæssigt nogenlunde med i kampen halvvejs i første halvleg, hvor Danmark var foran 9-6. Det niende mål blev i øvrigt sat ind af Lotte Grigel, en af de seneste dages absolutte hovedpersoner, der dog ikke lod til at være påvirket af virakken om hendes mystiske situation hjemme i Esbjerg.

På forhånd havde den nye landstræner talt om, at det offensive forsvar skulle testes for at se, hvor langt spillerne egentlig kunne tillade sig at gå frem uden at blotte stregen. Det spørgsmål blev ikke helt besvaret, for generelt var Tyrkiets angrebsspil ikke af en kvalitet, der for alvor udfordrede det danske forsvar, hverken fladt eller offensivt, og i øvrigt strammede danskerne det defensive greb yderligere som første halvleg skred frem. Der var fint styr på tyrkerne dernede, hvor Rikke Skov udfoldede sin rutine og dirigerede medspillerne – men igen, tyrkerne var ikke i stand til virkelig at sætte Danmark på de store prøver. De levede mest af straffekast uddelt af et noget gavmildt bulgarsk dommerpar, og den danske halvlegsføring på 16-10 var både logisk og rimelig.

Havde tyrkerne håbet at komme ud efter pausen og overrumple Danmark, skød Mette Gravholt disse ambitioner i sænk allerede efter et halvt minut, da hun scorede anden halvlegs første mål. Louise Burgaard fulgte op med en hammer minuttet efter, og det stod klart, at man kunne lede længe i vejviseren efter enhver form for spænding. Længe og forgæves. Flere danske udskiftinger betød ikke noget for spillets flow, omend det blev lidt skæmmet af en del frikast og spilstop, men kampens udfald var givet længe før slutsignalet. Men gode spilsituationer var der mange af, og det var sjovt at se Ann Grete Nørgaard før det straffekast, der skaffede målet til 19-12. Efter at have brændt et straffe tidligt i kampen havde hun været sikkerheden selv fra 7-meterstregen første halvleg ud, men hun misbrugte også anden halvlegs første straffe, og ved det næste skævede hun ud mod Klavs Bruun Jørgensen på vej hen til eksekutionsstedet, som om hun ville spørge, om en anden skulle have chancen – men landstræneren havde ikke ofret den tanke et sekund, han så slet ikke i hendes retning. Og så scorede hun igen, for femte men ikke sidste gang.

Med et kvarter tilbage var stillingen 22-13, og så skulle tiden egentlig bare gå. Den gik godt, tyrkerne kom egentlig kun til fadet, når danskerne misforstod hinanden eller placerede sig lidt skævt i forsvaret – små fejl, der selvfølgelig skal luges ud i før stærkere nationer venter til VM i december, men det kan også sagtens lade sig gøre. Og så fik tyrkerne lov at reducere lidt i slutfasen, da de danske markeringer blev løsere som følge af den store føring, der undervejs tangerede en ren magtdemonstration. Lidt dramatik var der dog, da den tyrkiske venstreback Merve Adiyaman slog hovedet i et fald og heldigvis kom op igen, og da Betül Yolmaz nedlagde AG og fik rødt kort. Også Louise Burgaard måtte en tur i gulvet hen mod kampens slutning, men også hun kunne heldigvis rejse sig ved egen hjælp og spille videre.

Det blev en fin debut for Klavs Bruun Jørgensen på trænerbænken, og skal man pejle sig ind på landsholdets form med kort tid til VM, er der basis for en vis optimisme. Ud over de to point til EM-kvalifikationen er det det vigtigste, man kunne tage med sig fra Marselisborgskoven. Danmark virker som et hold på rette vej med fuld musik. Hele den tyrkiske musik, så at sige.