Det læser brugerne på EUROPAMESTER lige nu

Jesper Harborg

Team Esbjerg i semifinalen efter sejr over HC Odense

[caption id="attachment_20626" align="alignnone" width="200"]Lotte Grigel Foto: Eventmedia Lotte Grigel Foto: Eventmedia[/caption]

Team Esbjerg kvalificerede sig som det sidste hold til semifinalerne i Santander Cup ved torsdag aften at slå HC Odense med 27-24 i en kamp, hvor vestjyderne udraderede modstanderne før pausen og odenseanerne først bed fra sig, da det var for sent, men trods alt fik skabt en spænding, der ellers så ud til at være forduftet.

HC Odense, uden Maria Adler og med 21-årige Ditte Vind i målet fra start i stedet for stjerne-signingen Chana Masson de Souza, måtte på forhånd vurderes at skulle slås i forsvaret og satse på en god bunke kontramål, og i det etablerede spil var Pearl van der Vissel naturligvis udset til en hovedrolle over for et Team Esbjerg-hold, der har fået den ventede gode start på ligasæsonen og vel er de flestes favoritter til både mesterskabet og den pokaltitel, der bliver spillet om i Santander Cup.

Ikke overraskende scorede Team Esbjerg kampens første mål, og slet ikke overraskende var det Estevana Polman, muligvis den bedste spiller i Danmark pt., der stod bag. HC Odense udlignede ved Maja Jakobsen, der ellers var meldt tvivlsom, og hun scorede også fynboernes andet mål – reduceringen til 2-3 efter fire minutter. Kort efter gik Polman i gulvet, da hun fik bolden i hovedet i Maja Jakobsens skudforsøg – bolden ramte polakken i ansigtet, inden Jakobsen havde sluppet den, så der var nærmest tale om et bokse-puch med bold. Heldigvis kom Polman op igen og kunne fortsætte.

Esbjergenserne var ved at grave et hul, men så kom Chana de Sousa på banen og lagde ud med en fantastisk dobbeltredning. Selv om brasilianeren tog godt fra, var Team Esbjerg halvvejs i første halvleg foran 9-6, men man anede, at de Sousas udstråling alene gjorde vestjyderne lidt nervøse i afslutningerne en overgang. Det var og blev dog en overgang, og da først forsvaret var kommet helt på plads, virkede sikkerheden bagude som et selvtillids-boost i offensiven for de stærke esbjergensere.

Det var dog ikke svært for Team Esbjerg at komme igennem det ret utætte odenseanske forsvar, styret af Polman og Lotte Grigel, og fynboerne begik samtidig en del fejl i det etablerede angrebsspil og åbnede derfor op for kontraer. HC Odense måtte derimod arbejde hårdt fir deres mål, væsentligt hårdere end Team Esbjerg, og snart begyndte det at lugte af klasseforskel. Det var helt logisk, at esbjergenserne ved pausen var foran 17-9.

Intet tydede i anden halvlegs første aktioner på, at kampbilledet skulle ændre sig. Efter få minutter uden mål havde HC Odense mulighed for at slå kontra, men en stor misforståelse mellem Chana de Sousa og Line Haugsted gav i stedet chancen til Susanne Kastrup, men Chana reddede kastanjerne ud af ilden ved at fodparere forsøget fra Team Esbjerg-spilleren. Men brøleren blev signal til en stærk HCO-periode. Fynboerne scorede tre fine mål ved Sarah Iversen, Pearl van der Vissel og Maja Jakobsen, mens Team Esbjerg var lidt længe om at komme op i gear efter pausen, måske lullet lidt i søvn af egen succes.

Midt i anden halvleg var vestjyderne foran 21-16, og selv om HCO altså havde hentet tre mål på et kvarter, virkede forskellen på måltavlen stadig for stor. Men så skiftede kampen karakter. HC Odense spillede momentum til sig, kom tættere og tættere på, og pludselig fik odenseanerne rystet Team Esbjerg, der måbende så deres store føring smuldre. I sidste ende kom HC Odenses opblomstring for sent, men de formåede at skabe en spænding, der var helt, helt væk før pausen.

Team Esbjerg var et stykke hen ad vejen selv ude om, at HC Odense kom tættere på, for spillerne begyndte at forsømme det hurtige spil, der havde virket så fint for dem før pausen. Men HC Odense skal også roses for at hanke gevaldigt op i sig selv og slutte kampen med ild i øjnene – det skulle være løgn at blive ydmyget på hjemmebane. I 19-årige Suzanne Bækhøj råder de over en venstrefløj, der kan blive en stor spiller, og de viste sig at have langt flere strenge at spille på, end det så ud til før pausen. Man kan på deres – og spændingens – vegne ærgre sig over, at det tog holdet over en halvleg at finde frem til det gode spil. For de viste til sidst, at de havde niveauet til at byde Team Esbjerg trods og faktisk ryste modstanderne, der havde set så overlegne ud tidligere i kampen.

Til gengæld kan man ikke pille ved, at Team Esbjerg har et højt, højt topniveau – og det kan bringe dem langt, hvis de formår at fastholde det i 60 minutter.