Derfor vælger danske a-kasser at sponsorere sport
Som almindelig sportsseer og -interesseret har man de seneste mange år kunnet se, hvordan forskellige a-kasser og fagforeningers logoer pryder både spillertrøjer og reklamebannere rundt omkring på stadioner og i sportshaller. Men hvordan kan det være, at de gerne vil forbindes med sport, og hvad får de egentlig ud af det? Det er nogle af de spørgsmål, vi vil forsøge at gøre dig klogere på i denne artikel. Så læs blot med.
A-kassernes sponsorater er ligesom andre slags reklamer
Når a-kasserne vælger at være til stede, når der bliver spillet fodbold, håndbold eller dyrket andre sportsgrene, handler det ganske enkelt om eksponering. Ved de fleste sportsarrangementer er der samlet en bred skare af forskellige slags mennesker på tværs af det, der normalt er opdelte demografiske grupper. Der er ikke kun én aldersgruppe, ét socialt lag eller én smal geografisk gruppe repræsenteret.
Mange forskellige typer mennesker samler sig enten på stadion, i hallen eller har hver for sig blikket rettet mod TV-skærmen i stuen. For a-kasserne betyder det, at de kan nå ud til et stort antal mennesker, som ikke nødvendigvis har noget tilfælles, andet end at de interesserer sig for en sportsgren eller et bestemt sportsbrand, for eksempel en klub.
Derudover forbinder mange mennesker sport og atletik med sunde værdier som fællesskab, engagement og det at være en del af noget større. Man kan derfor sige, at a-kasser og fagforeninger låner de gode værdier fra sporten og indirekte bliver en del af dem via brandet.
Det er ikke sikkert, at den gængse sportsfan kæder det at kunne se, hvor man finder den billigste a-kasse, sammen med en positiv handling, men når for eksempel en klub, et landshold eller en hel sportsliga ’siger god’ for a-kassen eller fagforeningen ved at indgå et sponsorat, kan kendskabet til a-kassen nå bredere ud og blive kædet sammen med noget positivt.
Der er på den måde ikke den store forskel mellem at blive sponsoreret af et bryggeri og en a-kasse eller fagforening. For a-kasserne handler det ganske enkelt om at rekruttere medlemmer på et marked, hvor der er mulighed for at favne bredt hen over forskellige grupper.
Den øverste danske fodboldrække
Et rigtig godt eksempel på et sponsorat er den øverste danske fodboldrække, Superligaen, der officielt siges sammen med sin hovedsponsor. I disse år er det 3F, så når Superligaen bliver præsenteret på TV, hedder den 3F Superligaen. På den måde bliver 3F forbundet med den samlende kraft, som fodbold og Superligaen generelt har, hvilket fagforeninger og a-kasser også gerne vil associeres med.
Op igennem 1990’erne og 00’erne vandt de danske landsholdskvinder i håndbold en masse titler og fik det flotte kælenavn Danmarks jernhårde ladies. Det kælenavn skabte grobund for et sponsorsamarbejde med Dansk Metal, som på den måde blev kædet sammen med gode resultater og et godt sammenhold.