LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

Kvindelandsholdet i håndbold

Kvindelandsholdet har været på en rutsjebanetur uden lige siden storhedstiden i 1990’erne. Efter flere trænerskift, trusler om nedlukning, interne intriger, tab og sejr er kvinderne endelig tilabage i verdenstoppen. Læs hele historien lige her. 

Truppen


Trænerteam

Cheftræner: Jesper Jensen
Assistenttræner: Lars Jørgensen
Målmandstræner: Michael Bruun
Holdleder: Christina Roslyng
Fysioterapeut: Mikkel Hjuler
Læge: Morten Storgaard
Body SDS: Erling Andersen
Videoredigering: Sten Kaj Larsen

Spillertrup

Nr.PositionNavnKlubhold
1MålvogterSandra ToftBrest Bretagne Handball
12MålvogterAnna Opstrup KristensenViborg HK
16MålvogterAlthea ReinahardtOdense Håndbold
2Venstre fløjLærke NolsøeViborg HK
8Venstre backAnne Mette HansenGyőri Audi ETO KC
10StregspillerKathrine HeindahlCSKA Moskva
11Venstre backLine HaugstedViborg HK
13Højre fløjSimone BöhmeSiófok KC
18Højre backMette TranborgTeam Esbjerg
19PlaymakerLaura DamgaardHorsens Håndbold Elite
23Venstre backKristina JørgensenViborg HK
24PlaymakerMia RejOdense Håndbold
25Højre fløjTrine Østergaard SG BBM Bietigheim
27Højre backLouise BurgaardMetz Handball
31PlaymakerSimone PetersenHerning-Ikast Håndbold
32Venstre backMie HøjlundOdense Håndbold
33Venstre fløjEmma FriisHerning-Ikast Håndbold
34StregspillerRikke IversenOdense Håndbold
37StregspillerIda-Marie DahlViborg HK
38StregspillerMaria LykkegaardKøbenhavn Håndbold
42Venstre backMichala MøllerTeam Esbjerg
 

Medaljeoversigt


VM

Guld i 1997
Sølv i 1962, 1993
Bronze i 1995, 2013 og 2021

EM

Guld i 1994, 1996 og 2002
Sølv i 2004

OL

Guld i 1996, 2000 og 2004

Historie


Kvindelandsholdets historie har været gennem tiden været fyldt med op og nedture. Landsholdet havde sin første store optur i begyndelsen af 1990’erne med ansættelsen af Ulrik Wilbek som cheftræner, som erstattede Ole Eliasen. Han havde haft stor succes med de danske ungdomslandshold og havde desuden ført Viborg HK til tops i den danske liga. 

Til VM i 1993 skulle det nye landshold bestå sin første prøve. De havde kort inden slutrunden overrasket og vundet en turnering i Norge. Det var med unge stjerner som Anja Andersen og Janne Kolling på holdkortet, at Danmark tog hul på slutrunden. Her slog de indledende både Rusland og Sydkorea, og spillede sig, trods et nederlag til Norge i mellemrunden, i finalen. Selvom det her blev til et nederlag efter forlænget spilletid mod Tyskland, fik det danske kvindelandshold for alvor gjort opmærksom på sig selv. 

Året efter fik danskerne taget revanche over tyskerne og vandt guld ved EM i 1994 og til det efterfølgende VM blev det til en bronzemedalje. Storheden nåede sig højdepunkt i 1996, hvor de danske kvinder for første gang havde kvalificeret sig til OL. Dette blev udnyttet i allerhøjeste grad, og kvinderne vandt guld. Kvindelandsholdet havde for alvor skrevet sig ind i historien som ’De Jernhårde Ladies’. 

Efter VM-guldet i 1997 skete der en udskiftning på trænerposten. Ulrik Wilbek valgte at trække sig og gjorde i stedet plads til Jan Pytlick. Han vandt metal allerede i første forsøg, da Danmark vandt sølv til EM i 1998, og det var også med ham i spidsen, at kvinderne vandt OL-guld i både 2000 og 2004. Også en EM-guldmedalje i 2002 fik Pytlick med hjem sammen med resten af kvindelandsholdet. 

Efter VM i 2005 valgte Pytlick at stoppe som kvindelandstræner og i stedet blev Brian Lyngholm ansat. Ved hans første slutrunde opnåede landsholdet dog så dårligt et resultat, nemlig en 11. plads ved EM, at Pytlick kom tilbage igen for at lede holdet gennem VM-kvalifikationen. Det var dog ikke nok med en trænerudskiftning, og landsholdet endte med ikke at kvalificere sig til VM i 2007 og dermed heller ikke til OL i 2008. Pytlick fortsatte dog som landstræner og i 2010 blandede det danske kvindelandshold sig igen i verdenstoppen, da de fik en 4. plads ved EM på hjemmebane. 

I 2011 kom der store problemer på kvindelandsholdet. DHF havde økonomiske problemer og det blev derfor krævet af landsholdsspillerne, at de skulle gå 50% ned i løn. Flere af spillerene nægtede at gå med til de nye krav, og der blev varslet med en nedlukning af kvindelandsholdet. Da flere af spillerne ikke mødte op til en samling, måtte Pytlick hente veteraner og nye unge spillere ind til at spille sammen med de to spillere fra EM-truppen fra 2010, der var gået med til de nye krav. 

Da der igen var kommet ro på økonomiske fortsatte landsholdet med at kæmpe sig tilbage mod toppen. I 2013 vandt holdet VM-bronze, men efter en skuffende 8. plads til EM i 2014, valgte DHF at fyre Jan Pytlick. I stedet blev den tidligere herrelandsholdsspiller Klavs Bruun Jørgensen ansat – endda for første gang som kvindetræner. Den første prøve skulle stå til VM på hjemmebane 2015, men her blev Danmark slået ud lige før semifinalen. Til det efterfølgende EM kom Danmark i semifinalen, men måtte dog her se sig slået. Endnu et nederlag blev det til i bronzekampen, da danskerne blev besejret af Frankrig.

Efter en 6. plads til VM i 2017, og en 8. plads til VM i 2018 kulminerede en hård tid til VM i 2019. Her endte Danmark på en meget skuffende 9. plads og kvalificerede sig dermed ikke til det kommende OL. Dette blev også til en afsked med Klavs Bruun Jørgensen.

I 2020 blev Team Esbjerg-træneren og den tidligere herrelandsholdsspiller Jesper Jensen ansat som ny landstræner. Til hans første slutrunde med kvindelandsholdet førte han holdet til en 4. plads til EM på hjemmebane. I 2021 formåede danskerne endelig at komme tilbage på medaljesporet, da de vandt VM-bronze i Spanien efter 8 års metaltørke. 

Sociale medier


Kvindelandsholdet i håndbold kan følges på:

haandbolddamerne.dk
Facebook
Instagram

Mest læste nyheder om kvindelandsholdet


Engang var det Stine Jørgensen: Nu bygger Jesper Jensen kvindelandsholdet op om disse nøglespillere
Kvindelandsholdets trup til EM-kval mod Rumænien
Ekspert væltet bagover: - Mod Ungarn fik denne spiller sit gennembrud på kvindelandsholdet
Tidligere dansk landsholdsspiller ser gode fremtidsudsigter for kvindelandsholdet

Videoer


Se hvordan man lærer at stjæle en dribling af Line Haugsted her:



Se hvordan man lærer at dække op af assistenttræner Lars Jørgensen her:



 

LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder